Gypsophila

Jun: Gypsophila

De Gypsophila, bekend als het gipskruid, een liefelijke bloemensoort met witte en lichtpaarse bloemen die de tuin romantisch accentueren. De gipskruid is afkomstig van de anjerfamilie en is, afhankelijk van de soort, een matig winterharde plant die prima groeit in ons klimaat. Sommige soorten gipskruid komen oorspronkelijk uit het Himalayagebied, maar groeien tevens in diverse gebieden door Eurazië heen. Een plant die graag vergezeld wordt door de zon en is een ideale toevoeging aan uw tuin.

Kolster BV is de exclusieve agent voor Danziger uit Israël voor de snijgewassen voor Europa. Danziger is wereldwijd bekend vanwege de uitmuntende Gypsophila soorten, maar tevens ook de Scabiosa-soorten.

Een flexibele plant met fijne details

De gipskruid kent 80 tot 100 soorten en kan groeien op elke bodem met een voorkeur voor kalkrijk grond, wat de bloem flexibel in het planten maakt. Afhankelijk van de soort is de gipskruid een één- of meerjarig plant en niet altijd winterhard.  

De bloemen zijn meestal klein en in de kleuren wit en roze, de plant is rijkelijk bloeiend. De fijne details van de bloem vormen daarom een sierlijke bijkomstigheid voor elke tuin.

Makkelijk verzorgende plant

De gipskruid is een makkelijk verzorgende plant met een hoge tolerantie voor verschillende soorten gronden. De voorkeur ligt uiteraard bij een kalkrijke grond, maar de plant kan eveneens groeien op gronden met weinig kalk. Voor de groei van de gipskruid dient de bodem niet te vochtig te zijn, maar poreus met een zonnige standplaats.

Voor de groei en onderhoud van de plant is het belangrijk deze jaarlijks in het voorjaar te snijden.

Bijzonderheden

De gipskruid staat op de Nederlandse Rode lijst van planten dat zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen is. Bovendien staat de gipskruid in de top 10 meest populaire snijbloemen en wordt deze plant massaal als snijbloem geteeld. De gipskruid fungeert tevens als veel gebruikt bijmateriaal voor boeketten en is daarom niet te missen uit de decoratieve plantenindustrie.

De naam van de plant (Gypsophila) is afgeleid van de Griekse woorden gypsos (krijt) en philos (liefhebben). De Griekse benamingen komen visueel gezien tot hun recht vanwege de onschuldige uitstraling van de bloem.

  • Andromeda (Dgypgrand)
    Helderwitte bloemen, groot, rond en hebben een rijke bloei.

  • Beauty Bride (Dgypbride)
    Witte bloemen met een rijke bloei en hoge productie.

  • Million Stars (Dangymini)
    Een overvloed aan zeer kleine witte bloemen met een rijke bloei, vooral geconcentreerd aan de bovenkant.

  • My Pink (Dangy39)
    Aantrekkelijke en unieke, roze bloemen. Deze soort zijn groot en hebben een rijke bloei.

  • White Victoria (Dgyvicwit)
    Helderwitte bloemen met een middelgrote omvang en lange, stevige takken.

  • Xlence (Dgypxlence)
    Schitterende witte bloemen en uitzonderlijke groot met perfecte ronde bladeren en een rijke bloei.