Hypericum

Mooi gevormde struik met flinke zalmkleurige bessen. Deze bessen kleuren, door de prachtige verdeling, de gehele struik.

Plantafstand: 60 x 70

Aantal per meter: 2,38

Grondsoort: Elke grond

Winterhardheid: Goed

  • Hypericum

Hypericum NL

De Hypericum, een populaire besproduct die men tegenwoordig zeer veel in gemengde boeketten vindt. De “Magical” Hypericum, een variant van de Hypericum, heeft reeds snel een zeer gewaardeerde plaats op de internationale Hypericum markt veroverd. Behalve de zeer fraaie beskleuren kenmerkt de plant zich ook door een gezonde groei, een hoge roesttolerantie en vaak zelfs roestresistentie. Een gezonde, fraaie plant en door het ruime kleuraanbod zit er voor ieder wat wils tussen.

Een (gele) parel

Hypericums zijn eveneens bekend onder de naam hertshooi en zijn afkomstig uit de hertshooifamilie. De hertshooi is een winterharde zomerbloeier dat veelal in de kleuren geel te vinden is. In het najaar wordt de bloem gesierd met bruinrode bessen en kan, afhankelijk van de soort, een struikhoogte bereiken tussen de 30 en 150 centimeter. Wereldwijd kent de hertshooi circa 400 soorten en is in Europa veelal te vinden in subtropische en gematigde gebieden. Door ondergrondse uitlopers is de hertshooi een uitstekende bodembedekker en daarom een (gele) parel tussen de rest van uw fleurige aanwinsten de hele zomer door.

De juiste standplaats

De bodembedekkende plant doet het goed op elke grondsoort, maar heeft de voorkeur voor een humusrijke, vochtige grond. Hierbij is een zonnige standplaats zeer gewenst, want hoe meer zonlicht de hertshooi ontvangt, hoe mooier de bloei zal zijn. Desondanks kan de hertshooi ook volledig schaduw en halfschaduw weerstaan. Wanneer de bodem is klaargestoomd kunnen deze zomerse aanwinsten worden geplant. De hertshooi kan zowel solidair als in groepen worden geplant en in combinatie met andere herts- of plantensoorten. Hierdoor zijn hertshooien tolerante planten naar grond- en plantensoorten toe en een weloverwogen keuze voor plantsoenen.

Makkelijke zorg voor een makkelijke plant

De hertshooi komt het beste tot zijn recht in een rotsachtige tuin, hierdoor ontstaat er een contrastwerking waardoor de hertshooi beter opvalt. Het voorjaar biedt de beste gelegenheid om de hertshooi te planten zodat ze tijdens de winter goed kunnen wortelen. Om de bloei van deze gele parel te stimuleren is de juiste snoeiwerk essentieel. In het voorjaar kunnen daarom de toppen het beste gesnoeid worden en eens in de drie á vier jaar volledig tot 5 centimeter boven de grond. Verder moet de plant worden ontdaan van dode takken.  

Ziekte en andere aantastingen komen bij deze plant nauwelijks voor, wat de plant nog meer de moeite waard maakt. Een makkelijke plant vergt uiteindelijk makkelijke zorg waardoor u ook tijd heeft voor de rest van uw tuin.

Bijzonderheden

Net als vele andere kruiden en planten heeft ook de hertshooi haar functionerende werking op mensen. Uit het blad en stengels wordt tinctuur getrokken dat wordt gebruikt als een werkend middel tegen zenuwaandoeningen, ischias en brandwonden en fungeert daarnaast als ingrediënt in antidepressiva medicatie. De hertshooi wordt wegens deze stof door de meeste wilde dieren vermeden.

Naast de functionerende werking van de plant, leent de hertshooi zich goed als snijbloem. Zowel de bloemen als de bessen worden als decoratief extraatje toegevoegd aan boeketten wegens het sierlijke effect.

Vanwege het rijke en diverse aanbod van de Hypericum, hebben wij de mooiste soorten voor u op een rijtje gezet zodat u alleen maar hoeft te kiezen afhankelijk van uw smaak.

Naam

De naam Hypericum is afgeleid van de Griekse god Hyperion, vader van Helios, ook bekend als de zon. Net als de zon zijn ook de bloemen van de hertshooi voorzien van een heldergele kleur.

  • Hypericum Magical Beauty (Kolmbeau)
    Prachtige Hypericum met zalmkleurige bessen, een unieke beskleur. Deze soort groeit iets korter dan de meeste soorten. Deze soort is roestresistent.

  • Hypericum Magical Dawn (Kolmagida)
    Deze Hypericums bevatten grote, diepbruine bessen.

  • Hypericum Magical Fall (Kolmfa)
    Prachtige diep-donkere, roodbruine bes op donkergekleurd blad. Deze soort heeft eveneens een bijzonder fraaie takopbouw met een zeer late snijtijd. Bovendien is er weinig sprake van roestgevoeligheid met deze Hypericum.

  • Hypericum Magical Green Power (Kolmgrepo)
    Gesierd door grote, glanzende groene bessen met een goede vertakking.

  • Hypericum Magical Green Revival (Kolmgreviva)
    Fraaie groene bessen kunnen bij deze soort niet ontbreken.

  • Hypericum Magical Impression (Kolmagimpre)
    Fraaie rode bessen die zeer lang hun kleur behouden. Een mooie, langdurige aanwinst.

  • Hypericum Magical Innocence (Kolmaginno)
    Deze soort beschikt over prachtige zalmkleurige bessen en geven een vrolijk tintje aan de omgeving.

  • Hypericum Magical Lightning (Kolmligh)
    Een Hypericum soort met donkerrode bessen.

  • Hypericum Magical Pink Fall (Kolmpifa)
    Deze soort heeft het van haar roze bessen en unieke takopbouw.

  • Hypericum Magical Pumpkin (Kolmapuki)
    Een unieke Hypericum soort vanwege haar tweekleurige bessen.

  • Hypericum Magical Red Fame (Kolmaref)
    Een fraai blad met prachtige, flinke, rode bessen.

  • Hypericum Magical Red Fall (Kolmrefal)
    Deze soort kenmerkt zich door haar rode bessen en vooral late bloei die plaatsvindt tussen augustus tot en met september.

  • Hypericum Magical Summersun (Kolmsusu)
    Mooie, grote, gele bessen stelen de show bij deze Hypericums.

  • Hypericum Magical Universe (Kolmuni)
    Een soort Hypericum met zwarte bessen en donker blad.

  • Hypericum Magical White Fall (Kolmwhifa)
    Fraaie, witte bessen omvangen deze Hypericums met een unieke vertakking. De bessen kleuren van crème naar helder wit en hebben een late snijtijd.