Nieuws

Bezoek onze stand 272 op Plantarium 2023

Beste relatie,

Heel graag willen wij u uitnodigen om onze onze stand op Plantarium te bezoeken. Ons Magical Garden Plants concept zal hier wederom toegelicht worden in een sfeervolle stand met een prachtige verkoopsuggestie voor de verkoop in een tuincentrum. Uiteraard kunnen we ook uw vragen beantwoorden op kwekersniveau. 

Op woensdag 23 augustus tussen 07.00 en 17.00 uur en op donderdag 24 augustus tussen 7.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom in stand 272.
Marcel en Wouter staan u deze dagen graag te woord. 

Via onderstaande link kunt u uw bezoek vooraf gratis registreren. 

https://bit.ly/RegistratiebezoekPlantarium

Wij kijken in ieder geval uit naar uw komst!

Groet,
Team Kolster

 visit_us_at_plantarium_stand_272_5.png

 

Open dagen 2023 bij Kolster BV

Beste relatie,

Ook dit jaar willen wij u uitnodigen om onze open dagen te bezoeken. Een groot deel van ons assortiment staat bijna in bloei en dat willen wij graag met u delen. Want Kolster BV biedt een jaarrond assortiment wat ook voor u interessant kan zijn!

Op donderdag 31 augustus tussen 08.30 en 17.00 uur en op vrijdag 1 september tussen 08.30 en 15.00 uur staan onze deuren open.
Robert-Jan, Marcel, Peter, Martin en Wouter staan deze dagen klaar om met u mee te wandelen en al uw vragen te beantwoorden. Een afspraak maken is mogelijk maar niet noodzakelijk. 

Wij kijken in ieder geval uit naar uw komst!

Groet,
Team Kolster

 

open_dagen_uitnodiging.png

Interview met collega Marco ten Hoope

Interview met collega Marco ten Hoope

Wie ben je?

Mijn naam is Marco ten Hoope, opgegroeid in Uithoorn. Ik ben een van de twee veredelaars bij Kolster BV voor 6 jaar. Ik werk 3 dagen bij Kolster BV en 2 dagen voor mezelf met veredelen en verkoop van zaden van botanische Cyclamen. Bij Kolster ben ik verantwoordelijk voor de veredeling van Hortensia, vaste planten (voornamelijk Salvia, Iberis, Lavendel) en alle besdragende struiken. Mijn hobby’s zijn mijn mineralen collectie, kikkers, mijn hond en Cyclamen. Mijn hobby is ook mijn werk geworden, sinds mijn 15e veredel ik al Cyclamen. Ik was een jaar of acht toen ik al aan het zaaien was en planten opkweekte, op mijn 15e begon ik met veredelen dus ik ben altijd wel met plantjes bezig geweest.

Thuis heb ik ontelbaar veel planten. Bij de Cyclamen alleen zijn het een paar 1000. Ik heb ze nooit geteld eigenlijk. Ik heb een tuin die volstaat (van planten tot kippen) en ik heb ook terraria met tropische kikkers en planten, het huis staat vol planten. Ja, overal is het eigenlijk groen.

marco_ten_hoope.png

Wat vind je leuk aan je werk?

Planten maken mij vrolijk. Zeker als je het resultaat van je werk ziet dan kan ik er wel enthousiast van worden. De uitdaging is altijd iets te maken wat er nog niet is. Het spannende om te zien wat er uit de zaailingen komt en alles wat je in gedachte had met de kruisingen tot uiting komt. Het meest spannend is het moment wanneer het voor het eerst gaat bloeien. “Zit er iets bijzonders tussen?” Het is een kroon op je werk om iets te maken wat er nog niet is en dan opgepakt wordt door de praktijk. Een voorbeeld hiervan zijn de Salvia’s, die worden nu echt goed opgepakt. Er zijn al verschillende bedrijven uit het buitenland die er nu commercieel op de markt mee komen. Maar ook bij de andere gewassen zoals de Roos, Lavendel, Iberis en Hortensia zitten veel belovende codes tussen.

Mijn favoriete planten zijn de Hortensia en ook de Salvia. Cyclamen doe ik al 40 jaar en dat is wel echt mijn passie. Dan heb ik het over botanische Cyclamen, de wilde oerplanten.

Het is afwisselend werk. Naast het praktische werk zoals verpotten, snoeien, kruisen en selecteren, zaaien en verspenen zorg ik er ook voor dat alle informatie in de computer verwerkt wordt en dat al onze rassen wereldwijd kwekersrecht of patent krijgen.

Wat is veredelen?

De klassieke veredeling gaat als volgt: bij de moederplant verwijder je de stuifmeel om zelf bestuiving te voorkomen. Vervolgens pak je het stuifmeel van de vader plant en dat wordt op de stamper van de moeder gesmeerd. Zaden worden gevormd op de moederplant met de gemengde genetica van de moeder – en vader plant. Achter elke kruising zit een doel. Gevoed door vragen vanuit de markt of omdat je bepaalde resistenties wilt inkruisen tegen bepaalde ziektes om zo steeds sterkere planten te maken. Er wordt altijd gekeken naar ziekte gevoeligheid, bij alle veredelingsaspecten. Als een plant niet sterk of gezond genoeg is valt die gelijk af.

Er zijn vier verschillende groepen waar binnen wij veredelen.

Voor de pot; planten horen sterk en compact zijn. Onze rassen hoeven niet gestokt te worden.

Voor in de tuin; mag niet verbranden in de volle zon. Moet goed tegen droogte kunnen omdat het hier steeds droger wordt.  Deze planten zijn vaak grover dan de potsoorten.

Snij in de tropen; hier willen zij veel aparte kleurtjes en veel lengte hebben. Als het hier heel lang wordt en in de tropen kan het dan zijn dat ze de ‘normale’ lengte hebben. Dat komt door het verschil in klimaat. Het blad moet niet te grof zijn en er moet voldoende productie zijn.

Snij in Europa; Je bent altijd op zoek naar leuke toevoegingen voor de markt maar het gaat vooral ook over bloeirijkheid, geeft elke tak een bloem en dus voldoende productie, niet te grof blad, goede bloemvorm en een aantal andere eigenschappen.

Het bedrijf Kolster BV

Het enorme sortiment wat wij hebben is echte een kracht van Kolster. Hierdoor liften sommige producten mee op anderen. Bijv. als klanten op bezoek komen om Salvia’s te komen kijken en zij zien opeens een hele mooie serie Coreopsis staan. Dan zien zij voor hun eigen sortiment nieuwe mogelijkheden en nemen zo’n gewas dan mee. Om onze klanten goed inzicht te geven in de verdere groei van onze planten is onze showtuin aangelegd. Daar groeien onze toppers uit tot volwassen planten.

Een andere kracht van Kolster is dat we een wereldwijd netwerk hebben. En als het dan voor Europa niet geschikt is dan is het misschien wel voor America of andere landen geschikt.

Omdat wij een groot assortiment hebben is het niet mogelijk om overal in te veredelen, want dat duurt te lang. We werken samen met verschillende veredelaars. Een bekend voorbeeld hiervan is de Hortensia. Op Hortensia gebied werken we samen met Hortève Breeding.  Deze samenwerking is bekend onder de naam HOKO Breeding (dat betreft alleen Hydrangea macrophylla).  

Wat zou je willen veranderen?

Je zou soms het groeiproces willen veranderen van bepaalde gewassen. Niet 5 tot 7 jaar moeten wachten voor je de resultaat ziet van een zaailing. Zoals b.v. bij Ilex, het duurt soms 2 jaar voordat het kiemt. Dan probeer ik wel dingen uit om dat te versnellen.

Het mooie hier (bij Kolster BV) is dat je nieuwe dingen kan doen en zo steeds nieuwe gewassen kan ontdekken omdat wij altijd op zoek zijn naar nieuwe aanvullingen. Wij willen de klant een zo breed en gezond mogelijk assortiment planten aanbieden.

Vroegbloeiende Exochorda past goed in het teeltplan

https://bit.ly/3msYomf

Onze kweker Rob Godwaldt in de spotlight. Trots!!

foto_rob_godwaldt.jpg

Altijd de dochter van..

https://bit.ly/3JqJ9mP

 Onze marketing manager Kitty de Bruyn in vakgenoten.

kittydebruyn_vakgenoten.jpg